Als aanjager van sociaal ondernemerschap heeft de gemeente Apeldoorn een succesvolle pilot afgerond met MAEX, waarin de impact van lokale ondernemingen in beeld is gebracht met behulp van de Social Handprint. De resultaten helpen richting te geven aan het programma impact ondernemen.
De Pilot met Social Handprint
Twaalf bedrijven hebben in de afgelopen maanden met een impact consultant van MAEX inzicht verkregen in de eigen Social Handprint. Ofwel: in de positieve bijdrage die zij leveren aan de samenleving. De Social Handprint legt de bedrijfsactiviteiten van een onderneming langs de internationale meetlat van de werelddoelen (SDG’s). In de pilot is onderzocht welke bedrijven goed uit de voeten kunnen met deze methodiek en op welke wijze dit hen inspireert om zich in te zetten voor een betere wereld.
Ook de gemeente Apeldoorn heeft inzicht gekregen in hoe zij ondernemers kan helpen te sturen op die impact voor de samenleving. Met alle waardevolle feedback kan MAEX verbeteringen uitvoeren. Vooral het dienstverlenend mkb kan goed uit de voeten met de methodiek en voor de afvalverwerkende bedrijven is gebleken dat de methodiek uitgebreid moet worden. De Social Handprint voor mkb is te gebruiken om intern te sturen op social impact, en om medewerkers en ketenpartners te betrekken bij samenwerken aan een betere wereld. Ook bij aanbestedingen of naar klanten geeft de Social Handprint een compact beeld van de positieve bijdrage van een bedrijf aan de werelddoelen.
Tijdens de slotbijeenkomst op 3 april deelden de bedrijven, in bijzijn van wethouder Brede Welvaart Jeroen Joon, hun ervaring met de Social Handprint en zijn er afspraken gemaakt over het vervolgtraject.
Met behulp van de Social Handprint, kunnen we eenvoudig inzichtelijk maken wat we allemaal (ongemerkt) al doen. Van ontwikkeling van medewerkers, duurzaamheid van gebouwen, wagenpark en machinepark; inclusiviteit en gelijkheid, klimaat en beperken van grondstoffen. Het impact rapport geeft een duidelijk overzicht en biedt ons kansen ons nog verder te onderscheiden in sociale, duurzame, maatschappelijke en milieuvriendelijke manier van werken en ondernemen.
Paul van der Poel, directeur Poel Bosbouw
Rol van de gemeente
Bedrijven geven aan te willen samenwerken aan een duurzame en sociale samenleving. Tegelijkertijd is het ook nog een zoektocht hoe en met welke tools. Gemeente Apeldoorn faciliteert dit proces door bedrijven te laten experimenteren met de Social Handprint en ze bij elkaar te brengen om best practices te delen. Als vervolg op deze pilot vraagt gemeente Apeldoorn het Ondernemershuis Deventer, tevens SDG House van de regio, om een scale-up programma te starten voor impactondernemers in de regio. Met deze ondersteuning kunnen zij hun impactwaarde vergroten en samen verder leren.
Met de Social Handprint helpen we ondernemers om te laten zien wat hun onderneming bijdraagt aan de transitie naar een brede welvaartseconomie. Met de Social Handprint ziet men in één oogopslag met welke activiteiten hun onderneming bijdraagt aan de SDG’s en in welke mate. Het was een fantastisch om met deze groep van Apeldoornse impactmakers deze pilot uit te voeren. Ik kijk dan ook naar het vervolgtraject.
Marc van Zanten, Beleidsadviseur Social Return en Impact Ondernemen van de gemeente Apeldoorn
De gemeente overweegt meer Impact Ondernemers te betrekken bij dit programma en hen ervaring te laten opdoen met de Social Handprint.
Deelnemers van de pilot
De deelnemers van de pilot zijn: Draisma BV, Foenix Circulair Ambachtscentrum, SMN Post, Accres, Poel Bosbouw BV, Energieq, Circulus, Talen Vastgoedonderhoud, Blue View, Van Gerrevink, Lucrato en Eijkelboom-De Eijk Groep.
Lees hier meer over sociaal ondernemerschap in de gemeente Apeldoorn. Meer weten over de Social Handprint? Bekijk hier alle informatie.