Terug naar overzicht

Positieve impact gemeten bij Biersteker in de bouwsector

24 mei 2024

‘Wie nu geen sociaal-duurzame bedrijfsvoering laat zien, wordt straks keihard ingehaald.’

 – Giel Biersteker

Duurzame bedrijfsvoering is essentieel om samen de duurzaamheidsdoelen te behalen. De bouwsector kan en moet stappen zetten, vindt Giel Biersteker.  

Biersteker maakt haar positieve impact inzichtelijk met de Social Handprint. Biersteker krijgt inzicht in wat zijn bedrijf bijdraagt aan een duurzame bouwsector en hoe een duurzaamheidsverslag voor hem kan werken. Social Handprint gaat in gesprek met Giel Biersteker en Martine van der Sar.  

Tijd om te onderscheiden 

‘We zijn op verschillende vlakken met duurzaamheid bezig’, begint Giel. Giel Biersteker heeft samen met zijn collega Martine van de Sar de Social Handprint ingevuld. Het invullen was voor Giel en Martine voornamelijk belangrijk om inzicht te krijgen in hoe Biersteker er op dit moment voor staat wat betreft duurzaamheid. ‘Je wilt kunnen terugzien wat je al goed doet, en doormiddel van de Social Handprint werd dit bevestigd. Biersteker wil een koploper zijn als duurzame bouwpartner in Nederland. Hierdoor werken zij steeds meer met klanten die duurzaamheid in projecten ook belangrijk vinden.  

De Handprint meet aan de hand van de 17 Sustainable Development Goals de positieve maatschappelijke waarde van organisaties. De Social Handprint geeft een indicatie van het totale ‘duurzaamheidsplaatje’ [impact op zowel mens, als milieu en economie]. We zijn er trots op dat we over het algemeen een goeie score hebben op de Handprint, want voor ons zijn alle thema’s belangrijk’.  

Duurzaamheid concreet maken  

Biersteker werkt op verschillende manieren aan duurzaamheid en een betere maatschappij. ‘We zetten ons in voor allerlei stichtingen en goede doelen. Afgelopen jaar hebben we bijvoorbeeld de dierenopvang in het Westland geholpen met hun gebouw’. Giel verteld met trots hoe fijn het is dat zij de dierenopvang een stapje verder hebben geholpen. Ook de Social Handprint laat dit zien. Hierdoor kan Giel met veel organisaties in de regio en met klanten het gesprek aangaan over duurzaamheid. Zo ook met ADO Den Haag. ‘We gaan ze dit jaar helpen om een duurzame Skybox te maken’. ADOgroen heeft ook de Handprint ingevuld. Check hun pagina hier.

Doormiddel van deze activiteiten draagt Biersteker direct bij aan ‘SDG 17: Samenwerken aan de doelen’. Biersteker draagt de Social Handprint niet alleen naar buiten uit,  maar juist ook  intern. Intern is  bijvoorbeeld de inzet voor het welzijn van het personeel relevant. ‘We bieden best veel voordelen aan ons personeel, zo hebben wij bijvoorbeeld een sportschool’. De Handprint laat dit zien met maatschappelijke impact op ‘SDG 3: Goede gezondheid en welzijn’: een concrete doorvertaling van de effecten van goed zorgen voor jouw eigen personeel.   

Personeel en bedrijven inspireren  

Biersteker heeft haar Social Handprint intern gedeeld en besproken, en de Handprint wordt aan verschillende stakeholders getoond. De Social Handprint komt vaak terug als ondersteuning tijdens presentaties, via sociale media, bijeenkomsten en bedrijfsbezoeken. ‘De Social Handprint helpt ons om het duurzame verhaal te vertellen, te herhalen en bij stakeholders onder de aandacht te brengen.’ Martine voegt toe: ‘veel mensen lijken de Handprint ook te kennen’.  

Een belangrijke gesprekspartner van Biersteker is de branchevereniging Branchevereniging Dumebo DWS. Giel neemt de Social Handprint daar mee om te laten zien hoe je aan verplichtingen kunt voldoen en hoe kansen te benutten. ‘De branchevereniging moet weten dat er hele grote kansen liggen. Binnenkort moet alles circulair gebouwd worden. Onze materialen gaan lang mee. Bouwbedrijven moeten gewoon werken met herbruikbare materialen.’ Biersteker neemt initiatief om met een klant mee te denken om duurzaamheids plannen een prioriteit te maken. De Handprint helpt hierbij om het juiste gesprek te voeren over duurzaamheid en maatschappelijke waarde.   

Aan de slag met duurzaamheid  

Met de Social Handprint is Biersteker in staat om ook andere bouwbedrijven te inspireren. En Biersteker is zeker van plan om deze koplopers rol te vervullen. ‘Want wie nu geen sociaal-duurzame bedrijfsvoering laat zien, wordt straks keihard ingehaald’. Giel stuurt aan dat het samenwerkingsaspect belangrijk is en dat voor sommige bedrijven het onderwerp ‘duurzaamheid’ nog nieuw is. ‘Het is van belang dat je kijkt naar waar je staat en waar je naar toe wilt met elkaar’. 

Met de Social Handprint is Biersteker in staat om ook andere bouwbedrijven te inspireren. En Biersteker is zeker van plan om deze koplopers rol te vervullen. ‘Want wie nu geen sociaal-duurzame bedrijfsvoering laat zien, wordt straks keihard ingehaald’. Giel stuurt aan dat het samenwerkingsaspect belangrijk is en dat voor sommige bedrijven het onderwerp ‘duurzaamheid’ nog nieuw is. ‘Het is van belang dat je kijkt naar waar je staat en waar je naar toe wilt met elkaar’. 

Het kennen van jouw maatschappelijke waarde helpt je om ook in de toekomst goed te blijven ondernemen en in te spelen op de groeiende vraag naar duurzaamheid in de markt en bij klanten. 

‘Want wie nu geen sociaal-duurzame bedrijfsvoering laat zien, wordt straks keihard ingehaald’.