Kunstenaarsdorp Ruigoord ligt in het Amsterdamse havengebied. Ruigoord is een culturele vrijplaats waar sinds 1973 tientallen kunstenaars werken in hun atelier en aan gezamenlijke interdisciplinaire kunstprojecten. Van de diverse gebouwen waar programma’s plaatsvinden is de kerk de bekendste. Ook in de openlucht van deze groene enclave vinden vanaf het eerste begin kunstzinnige festivals en festiviteiten een podium. Ruigoord trekt jaarlijks ruim 50.000 bezoekers.
“Onze Social Handprint is iets om heel trots op te zijn”
Speciaal voor het jubileum van Ruigoord (50 jaar in 2023) opende de kunstroute ‘De Oase van Verwondering’. Een vrij toegankelijke route langs ruim 30 kunstprojecten in en rond het dorp op het voormalige eiland. Via kronkelende paden kun je langs ateliers, werkplaatsen en kunstwerken wandelen. Natuur, ecologie en kunst komen er samen, met onder meer een voedselbos, een vlindertuin en groene kunstprojecten.
De kerk werd van grond tot de nok beschilderd door kunstenaar Gijs Frieling en vormt het kloppende en culturele hart van Ruigoord. Hier worden tal van projecten, avonturen en expedities bedacht, zoals de jaarlijkse Ballonshow (Paradiso) en het Landjuweel festival. Deze laatste is de oorsprong en inspiratie voor festivals als Burning Man (USA), Boom (Portugal) en Oerol (NL).
Ruben Lodeizen en Imke Ruigrok maken deel uit van het team dat Ruigoord naar de toekomst leidt. Zij vertellen over de impact van Ruigoord, iets wat je volgens Ruben eigenlijk met eigen ogen moet hebben gezien en meegemaakt. Dat woord: ‘meemaken’ is een typisch woord voor Ruigoord. Het zit hem in de co-creatie, het samen maken, maar het staat ook voor het meemaken en vieren van het eindresultaat. Ruigoord is sterk in de co-creatie en verzorgt spectaculaire en interdisciplinaire evenementen.
Ruigoord is veel omvangrijker dan alleen de interne 50 atelierhouders. Er zijn tal van internationale contacten met vele uitwisselingen en er zijn ook artists in residence. Een grote kring van creatieven werkt jaarlijks mee aan de activiteiten en het programma van Ruigoord. Er zijn diverse teams van vrijwilligers, decorbouwers, musici, groenontwerpers, kunstenaars, festivalmedewerkers en stagiaires van verschillende opleidingen betrokken.
Bijzonder is de combinatie van gebouwde voorzieningen en de ecologisch beheerde buitenruimte. Ruigoord is feitelijk één groot groen laboratorium en podium, zowel binnen als buiten. Er wordt met name impact gemaakt op het gebied van vrijwilligerswerk, verdiepend kwaliteitsonderwijs en klimaatactivatie. Ruben: ‘Ecologie, kunst, verschillende idealen en vakgebieden komen hier samen’. Imke: ‘Ruigoord draagt bij aan alternatieven, regeneratief, creatief en inclusief denken en handelen. Om perspectieven te bieden, op weg naar een groenere, duurzame toekomst.’
De Social Handprint
De Social Handprint laat zien dat Ruigoord het culturele klimaat van Amsterdam verstevigt door op allerlei gebieden te creëren. Ruben vertelt: ‘In de Handprint lees je over de reikwijdte van Ruigoord qua betrokkenen, activiteiten en publiek. Hier komen veel verschillende disciplines samen.’ Imke blikt alvast vooruit. ‘De komende jaren willen we wat uniek is aan Ruigoord met nog meer mensen delen.’
Bekijk hier de Handprint van Ruigoord.