Mkb’ers die nu al de eerste stappen zetten en transparant laten zien hoe zij maatschappelijk impactvol ondernemen, zijn aantrekkelijker voor klanten, investeerders en werknemers. Voor beursgenoteerde bedrijven is een CSRD-rapportage al verplicht vanaf 2024, en vanaf 2026 wordt dit ook de standaard voor het MKB.
Door de markt, consument, leverancier, bank en toekomstig medewerker wordt er steeds kritischer gekeken naar welke impact jij als bedrijf maakt.
Wim Nobel, directeur coöperatieve Rabobank
Hoewel 2026 nog ver weg lijkt, zijn er genoeg redenen waarom kleinere ondernemers zich nu al moeten voorbereiden. Bedrijven voor wie de CSRD in 2024 gaat gelden, kijken namelijk al kritisch naar samenwerkingspartners in de keten. Als zij bijvoorbeeld CO2-neutraal willen zijn, vragen ze aan leveranciers welke maatregelen zij nemen om te verduurzamen. Dit begint bij het zelf inzicht verkrijgen welke maatschappelijke impact jouw bedrijfsactiviteiten hebben op biodiversiteit en CO2 uitstoot, de samenleving of op het welzijn van je medewerkers. MAEX en Rabobank in de provincie Zuid-Holland slaan de handen ineen om met de Social Handprint het MKB daarbij te helpen.
Wim Nobel, directeur coöperatieve Rabobank: “We leven in een tijd van grote (klimaat)transities. Door de markt, consument, leverancier, bank en toekomstig medewerker wordt er steeds kritischer gekeken naar welke impact jij als bedrijf maakt. Daarnaast geeft inzicht je ook handvatten wat je nog verder kunt verbeteren ten behoeve van de toekomstbestendigheid van je bedrijf. Maar hoe kun je dat als MKB nu meten? MAEX heeft daar met de Social Handprint een tool voor ontwikkeld. Rabobank heeft hen als startup niet alleen ondersteund met een Rabo Innovatie Lening, maar biedt hen ook toegang tot ons netwerk om de scan onder de aandacht te brengen. Dit sluit naadloos aan bij de ambitie van Rabobank om door middel van kennis, netwerk en financiële oplossingen het MKB én startups verder te helpen die een bijdrage leveren aan de nieuwe economie.”
De Social Handprint is een impactvisualisatie die je laat zien wat de positieve bijdrage van een organisatie aan de Sustainable Development Goals (SDG’s) is. De Social Handprint laat zien wat je doet, hoeveel je doet en wat daarvan het maatschappelijke rendement is.
“Vooral het midden en klein bedrijf denkt dat impact meten duur en ingewikkeld is.”
Silvia Oostwegel, founder van MAEX
Silvia Oostwegel, founder van MAEX: “Veel organisaties weten niet welke sociale en duurzame impact ze maken. Vaak zetten ze al stappen door duurzaam in te kopen, inclusief personeelsbeleid, of direct iets te doen voor hun omgeving, maar weten ze niet hoe je dat eenvoudig inzichtelijk kunt maken? Vooral het midden en klein bedrijf denkt dat impact meten duur en ingewikkeld is.”
Inmiddels meet MAEX al van meer dan 2300 initiatieven en sociale ondernemingen de impact. Deze opgedane kennis is ingezet bij de ontwikkeling van de Social Handprint voor het dienstverlenende MKB. Met het rapport dat eenvoudig te delen is, kun je je voordeel doen bij het aantrekken van investeerders, klanten, medewerkers, duurzame partners en bereid je jezelf alvast voor op de CSRD-wetgeving.
“Wij zijn heel blij en trots dat we met de samenwerking met Rabobank, het MKB kennis kunnen laten maken met de Social Handprint. Het is onze ambitie zo veel mogelijk bedrijven te helpen hun social impact te meten en vergroten! Met Rabobank als partner kunnen we een mooie stap zetten” vertelt Silvia.
Meer weten? Mail naar peter@maex.nl