‘Met de Handprint laten we zien dat wij een doelgroep die doorgaans lastig te bereiken is écht helpen’
Al jaren gebruikt Lisa de Blok de Social Handprint om de impact van ‘haar’ Ontmoetingswerkplaats ‘De JoJo’ inzichtelijk te maken. In 2016 zette ze de JoJo op om een plek te creëren waar mensen kunnen doen waar ze goed in zijn. Daarmee helpt de Jojo eenzame mensen, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, statushouders of mensen die anderszins moeilijk aansluiting vinden in de samenleving, hun kwaliteiten in te zetten. Maar, wat moet je doen als je constant moet laten zien welke impact je maakt in de zoektocht naar een nieuwe locatie? De huidige plek is tijdelijk, maar met de Social Handprint heeft Lisa een tool in handen om de toekomst van haar initiatief veilig te stellen. De impactrapportage van Social Handprint verbindt een concreet (geld)bedrag aan wat de activiteiten de maatschappij bespaart en wat de markt voor de diensten wil betalen. De Handprint hielp Lisa in de zoektocht: in oktober 2024 verhuisde de JoJo naar een oud schoolgebouw. Tijd voor een bezoek aan het nieuwe pand, waar waarde wordt gecreëerd in de buurt en ver daarbuiten.
Nieuw pand biedt nieuwe kansen
Bezoekers van de nieuwe locatie van De JoJo; de Kastanjehof aan de Sint Antionuslaan in Sassenheim, moeten zich voorlopig nog even een weg banen tussen de verhuisdozen, houten planken, stellages vol gereedschap en ingeleverde fietsen. Desondanks kan Lisa haar geluk niet op. De nieuwe ontmoetingswerkplaats bestaat nu uit meerdere multifunctionele ruimtes. ‘Sinds de verhuizing werken we in multifunctionele ruimtes. Ons vorig pand was één grote ruimte met verschillende afdelingen en werkplaatsen, maar hier kunnen we meer verschillende dingen doen. Er zijn grote tafels waardoor het ook een fijne ruimte is geworden voor vergaderingen en workshops. En dan die tuin; daar zijn we ontzettend blij mee.’
In de werkplaats sleutelen vrijwilligers aan ingeleverde fietsen en elektronica, in de naastgelegen speciale houtwerkplaats toveren cliënten van de dagbesteding oud hout om tot meubels en de oude gitaren aan de hoge muur wachten om bespeeld te worden. Door een zinvol bestaan, werk en een sociaal vangnet te bieden, begeleidt de JoJo mensen (terug) naar de arbeidsmarkt. De Social Handprint hielp Lisa aan ‘hun’ nieuwe Jojo. ‘Wethouders weten inmiddels wel welke impact we maken: met de Handprint laten we zien welke waarde wij leveren en dat wij een doelgroep die doorgaans lastig te bereiken is, wél bereiken. Dat hielp ons enorm in de zoektocht naar een nieuw pand.’ De JoJo is al jaren een plek waar iedereen kan zijn wie die is, kan doen wat-ie wil en bijdraagt aan een circulaire samenleving.
Wat schuift het?
Sociale ondernemers runnen ondernemingen die impact maken. Werken elke dag aan het doel om de wereld een stukje mooier, duurzamer en socialer te maken. Maar; er moet ook gewoon geld over de plank rollen. Ook voor Lisa staat impact maken op één, ze leerde afgelopen jaren veel over de totale waarde van de Jojo. ‘Spullen delen en samenwerken levert veel op. De GGZ maakt gebruik van onze ruimtes en we hebben veel samenwerkingsverbanden.’ De JoJo krijgt ook geld voor haar duurzame afvalinzameling (textiel, metalen, frituurvet). In het repair café worden apparaten van bezoekers gerepareerd op basis van donaties, wat nog flink wat oplevert. De verkoop van gerepareerde oude fietsen brengt het meeste geld in het laatje. Door op deze manier te werken, kan ze ook spullen gratis weggeven. Lisa lacht. ‘Het is gewoon leuk om mensen een gratis kopje koffie aan te bieden, toch?’
1.6 miljoen euro maatschappelijke waarde
‘Gewoon’ en ‘leuk’. Het zijn Lisa’s woorden, die in dit interview opvallend vaak een combinatie vormen. Maar de JoJo is zoveel meer dan ‘gewoon leuk’. Op de Handprint prijkt het getal 1.683.000: de JoJo bespaarde de maatschappij in 2023 zo’n 1.6 miljoen euro, iets waar Lisa heel trots op is. ‘De Social Handprint zorgt voor mij voor voldoening. Ik zie precies hoeveel waarde de JoJo levert. Door ieder jaar opnieuw te meten zie ik ook welke groei we doormaken en dat is goed om te zien.’ Het nieuwe pand biedt een onderkomen voor vijf jaar. Het komende jaar gaat Lisa met de gemeente kijken naar een langetermijnoplossing, want Lisa is niet bang om groot te dromen. Ze wil samen met haar man en andere mensen die de handen uit de mouwen willen steken, met de JoJo een echt wijkbedrijf opzetten. Met diensten als een ‘tegeltaxi’ om tuinen te vergroenen en met ambitieuze handymannen en vrouwen die heel veel spullen een langer leven geven. Het is de droom van een impactmaker in hart en nieren, die elk jaar met de Handprint haar maatschappelijke impact inzichtelijk maakt om de toekomst van haar organisatie veilig te stellen, zodat ze kan blijven werken aan een duurzame en inclusieve samenleving.
Appeltje van Oranje
De JoJo heeft haar naam te danken aan de broer van de voorzitter; Stan van Gemert. Zijn broer ‘Jojo’ had Schizofrenie en maakte zelf een einde aan zijn leven. In oktober ‘23 won de JoJo de Grote Appel van Oranje, uitgereikt door de koningin. ‘We wonnen omdat wij een bijzondere brede doelgroep aan elkaar knopen’, zo legt Lisa bescheiden uit. Maar Máxima werd ook persoonlijk geraakt door wat er zich in de JoJo afspeelt. Máxima’s zusje Inés leed, net als Stan van Gemert, aan schizofrenie; een ziekte die je kwetsbaar maakt voor psychoses. In de JoJo doen ze er alles aan om ook mensen met een psychische aandoening zich thuis te laten voelen en te laten doen waar ze goed in zijn.
Handprint helpt verhuizen
De verhuizing naar het nieuwe pand was een enorme klus. Het transport werd volledig uitgevoerd met behulp van de nieuwe JoJo-bus, die Lisa met de subsidie uit de Handprint Impuls Mobiliteit vier maanden kon leasen. De donatie, die organisaties met een Social Handprint kunnen aanvragen om de organisatiekracht te versterken, bleek dé manier voor Lisa om haar vervoer te financieren. ‘Bij een normaal fonds ben je zo acht weken verder voordat je de subsidie ontvangt. Die tijd hadden we simpelweg niet. De Impuls Mobiliteit kwam precies op tijd. Met de Impuls kunnen we onze organisatie op een duurzame manier verhuizen.’ De spullen die tijdens de verhuizing niet meer nodig bleken, werden in de bus naar de milieustraat verplaatst. Op deze manier zijn bijna alle spullen uit de ‘oude JoJo’ gerecycled.
Inzicht in concrete waard
In de intensieve periode van de verhuizing kreeg de JoJo hulp. Veel hulp, die voor Lisa uit onverwachte hoek kwam. Zowel financiers als de ledenraad van de Rabobank hielpen met de verhuizing, omdat zij weten dat de JoJo een grote maatschappelijke waarde heeft. De Rabobank heeft 10.000 euro geïnvesteerd in de verhuizing. Die investering is het resultaat van een organisatie die al jaren haar impact zichtbaar maakt met de Social Handprint. De JoJo heeft op het randje van de afgrond gestaan, maar toont met de Handprint aan dat elke investering de moeite waard is.
Bekijk hier de Handprint Meting van Ontmoetingswerkplaats De Jojo