BeeTotems for Refubees

BijenTotems voor Refubees is een project van kunstenaar Hans Kalliwoda. Het adresseert de problematiek van het uitsterven van wilde bijensoorten (bestuivers) op het platteland, als gevolg van monoculturen en grootschalige landbouwgebruik, en door het overmatig gebruik van pesticiden en de opname daarvan in het grondwater. Het platteland is...

daardoor zeker nog voor tien jaar giftig gebied voor bestuivers. Door de teruglopende populaties worden gewassen niet of veel minder gepollineerd, waardoor onze voedselvoorziening in gevaar komt, en ook de biodiversiteit afneemt omdat insecten aan de basis van de voedselketen staan. Zolang dit probleem niet is opgelost, is de stad het toevluchtsoord voor wilde bijensoorten. Alle 104 Noord-Hollandse wilde bijensoorten komen in Amsterdam nog voor. De oplossing van Hans Kalliwoda is stadsbuurten elk een wilde bijensoort te laten adopteren, en gastvrijheid te laten verlenen met een BijenTotem, een verticale tuin waar deze wilde bijensoort precies die planten vindt waar de soort nectar van drinkt, en een BijenHotel, een installatie in de directe nabijheid waar een kolonie wilde bijen kan verblijven. Een groep bewoners uit de buurt wordt gemobiliseerd om samen voor deze BijenTotem te zorgen. De totem is bovendien een volledig circulair systeem, waar GFT-afval ingaat, dat door wormen gecomposteerd wordt, waarna de wormen met ‘wormenthee’ de planten van voedsel voorzien, en die planten voeden de bijen, waardoor die bevrucht worden en voedsel opleveren dat weer tot GFT leidt. De gehele installatie is gerealiseerd met innovatieve 3D-printing, met grondstof die volledig uit gerecycled niet-giftig plastic is gewonnen.

Social Handprint Uitgebreid

Impact op de SDG’s

Het cirkeldiagram hiernaast toont de impact op de Sustainable Development Goals op basis van een Handprint Meting. Klik op een SDG voor meer informatie over de activiteiten, waarmee aan deze SDG wordt bijgedragen.