Impact op de SDG’s
Het cirkeldiagram hiernaast toont de impact op de Sustainable Development Goals op basis van een Handprint Meting. Klik op een SDG voor meer informatie over de activiteiten, waarmee aan deze SDG wordt bijgedragen.
PLEK VOOR IEDER TALENT - Al meer dan 15 jaar vindt je midden in de Schilderswijk aan het Teniersplantsoen Stagehuis Schilderswijk. Vanaf het moment dat Nol Breebaart en Willem Giezeman in 2008 in een klein pandje neerstreken om bewoners in de omgeving vanuit deze plek de ruimte te geven voor en te ondersteunen bij hun ontwikkeling, is het...
Stagehuis niet meer weg te denken uit de wijk. De betekenis van het Stagehuis reikt ondertussen verder dan alleen het plein eromheen. Jongeren vanuit de hele stad komen er voor activiteiten, stage of (studie)begeleiding. De positie van het Stagehuis als informeel werker tussen het systeem en de straat, de werkwijze van de sociaal werkers en de aanwezigheid van de organisatie zorgen ervoor dat het Stagehuis een begrip is binnen het werkveld. De werkwijze van het Stagehuis is laagdrempelig en gebaseerd op vertrouwen. De deur van het pand aan het Teniersplantsoen staat voor iedereen open en er circuleren verschillende sleutels van de voordeur in de wijk (bijvoorbeeld bij jongeren die in het Stagehuis een studieplek hebben). Ten grondslag aan alle activiteiten vanuit het Stagehuis Schilderswijk ligt een unieke werkwijze, gebaseerd op de presentiefilosofie van Prof. Dr. Andries Baart, outreachend werken en methode van Youth Organizing. Deze werkwijze zorgt ervoor dat projecten en activiteiten worden gestart vanuit de leefwereld en behoefte van de doelgroep. Bewoners (jong en oud) geven zelf aan wat hen bezighoudt, waar ze graag iets aan zouden willen doen of wat ze wensen voor hun buurt. Het Stagehuis ontwikkelt in aansluiting bij deze behoeften en wensen activiteiten samen met de bewoners en de stagiairs. Er ontstaat een win-win voor de buurt en de scholieren/studenten: de buurtbewoners worden voorzien in hun behoeften en de scholieren/studenten kunnen hun studie afronden of voortzetten. Bovendien ontstaat er verbinding in de wijk tussen bewoners van binnen en buiten de Schilderswijk. Het Stagehuis is een burgerinitiatief pur sang. Vrijwilligers en stagiairs op MBO, HBO en WO niveau van verschillende studierichtingen voeren samen de activiteiten uit. De stagiairs doen hiermee werkervaring op en kunnen zo hun opleiding afmaken. Bovendien krijgen zij de gelegenheid om breder te kijken dan hun eigen studierichting onder begeleiding van een klein team professionals. Daarnaast zijn er enkele oud stagiaires blijvend verbonden aan het Stagehuis. Ook ontvangt Stagehuis Schilderswijk binnen haar netwerk van vele professionals veel steun en advies op het gebied van organisatieontwikkeling, bestuursvraagstukken, burgerinitiatieven, kunst, opvoeding en veiligheid. Van hun expertise wordt graag gebruik gemaakt en bestaat er een sterke, warme band tussen deze betrokken en ervaren professionals en het Stagehuis.
Het cirkeldiagram hiernaast toont de impact op de Sustainable Development Goals op basis van een Handprint Meting. Klik op een SDG voor meer informatie over de activiteiten, waarmee aan deze SDG wordt bijgedragen.
Den Haag is voor mij kleiner geworden doordat ik snel mijn werk vanuit het Haagse Fiksteam kan doen. Ik wist niet dat de stad op de fiets zo makkelijk bereikbaar was. Door de rode kleur valt de fiets op en wordt ik herkend. Ik vind het ontzettend stoer om zo rond te rijden." (Younes, 26 jaar)
De Impuls geeft erkenning voor de rol die het Stagehuis heeft in Den Haag en de impact die vanuit deze plek door jonge bewoners wordt gemaakt. Daarnaast biedt het een start van een verdienmodel voor de stichting waarmee we in de toekomst meer financiële zekerheid hebben. Daardoor kunnen we betaald werk creëren voor talenten uit de wijk en hen behouden voor de uitdagingen die er zijn. Ook bouwen we hiermee aan een positie en netwerk.