Stichting The Green Mile: Hallo, wij zijn het gezicht achter de Stadhouderskade

Met dit co creatie-project, uit te voeren in 2024 door, voor en met bewoners wordt de Stadhouderskade in de spotlights gezet en maken we kennis met het gezicht achter de straat: wie wonen er, wat is de historie, hoe wordt de straat ervaren en wat is de wens voor de toekomst? De straat krijgt een identiteit. Ons idee is om middels een tijdelijke...

buitenexpositie de buurt in de spotlights te zetten rond de thema’s TOEN, NU en TOEKOMST. Hiervoor willen we zowel de historie onderzoeken en laten zien, als het nu en de wens voor de toekomst. Hoe was dit gebied vroeger, wat is de historie van de gracht en de straat en wat vertelt die ons? Wie woonden er toen en wie wonen er nu? Welke menselijke bewoners leven hier en voor welke dieren is dit hun thuis? In de buurtbijeenkomsten die we tot dusver hebben georganiseerd komen vele verhalen los, over vroeger, hoe het nu is om aan de Stadhouderskade te wonen, onvrede over de huidige situatie en wensen en ideeën hoe het beter kan. We merken in het contact dat we met diverse bewoners hebben, dat de behoefte leeft om bij te dragen aan een positieve, groene toekomst van de Stadhouderskade. Er is behoefte aan leefbaarheid, plekken om bij elkaar te komen en elkaar te ontmoeten. Samen willen we een positieve Green Mile beweging creëren voor een toekomstbestendige Stadhouderskade. In de buitenexpositie representeert een groep diverse bewoners en gebruikers “de gezichten van Stadhouderskade” met een serie fotoportretten voorzien van een quote over hun wens voor de straat. We leggen in deze expositie tevens de nadruk op de natuur, aangezien ook planten en dieren bewoners van de stad zijn. Bewustwording van alles wat leeft is van belang voor verwondering, zichtbaarheid en de identiteit van de straat. Ook willen we graag onderzoeken hoe mensen zich hier op en rondom de Stadhouderskade voelen. Hoe beleven en ervaren zij de straat? Voelt men zich veilig of niet en waar ligt dat aan? Wat is hun wens qua leefbaarheid en de toekomst? Met deze vragen willen we aan de slag en nemen we mee in de buitenexpositie. Middels zogenaamde 0-metingen willen we hier invulling aan geven. Deze genoemde onderdelen komen als één geheel samen in de buitenexpositie. We maken kennis met de buurt, met de wensen en behoefte en horen wat oplossingen zijn om de leefbaarheid te versterken. Met deze verhalen en suggesties kunnen wij als stichting met de gemeente in gesprek om te kijken hoe en of we hier invulling aan kunnen geven. Het project zal begin 2024 starten met het organiseren van inspiratiebijeenkomsten met buurtbewoners om verhalen, ideeën en materiaal te verzamelen. Vanuit hier wordt een redactieraad gevormd met actieve en enthousiaste buurtbewoners voor de samenstelling en totstandkoming van de expositie. Zij worden begeleid door een projectleider en tentoonstellingsmaker. De buitenexpositie zal circa twee maanden te zien zijn in de zomer van 2024 op diverse plekken langs de Stadhouderskade: The Green Mile. Er wordt een feestelijke opening georganiseerd door en voor buurtbewoners en is toegankelijk voor iedereen. De beelden en teksten van de expositie worden tevens omgezet in een kleine catalogus, in print en digitale uitgave. Dit als blijvend resultaat en mooi aandenken voor alle participerende bewoners, partners en de gemeente.

Social Handprint Uitgebreid

Impact op de SDG’s

Het cirkeldiagram hiernaast toont de impact op de Sustainable Development Goals op basis van een Handprint Meting. Klik op een SDG voor meer informatie over de activiteiten, waarmee aan deze SDG wordt bijgedragen.

11

Duurzame steden en gemeenschappen

Indicator
Effect
Aantal
Indicator
groenbeleving
Effect
Aantal
50 bezoeken
Indicator
maatschappelijk discussie/debat
Effect
Aantal
50 personen
Indicator
buurtevenementen organiseren
Effect
Aantal
50 personen
13

Klimaatactie

Indicator
Effect
Aantal
Indicator
gecreëerde groene ruimte
Effect
Aantal
100 m2
15

Leven op het land

Indicator
Effect
Aantal
Indicator
informeren over biodiversiteit
Effect
Aantal
150 personen
Indicator
stimuleren biodiversiteit
Effect
Aantal
10 maatregelen