BedtimeStories in Den Haag

BedtimeStories is er voor iedereen die belemmerd wordt door ouderdom, ziekte of beperking. BedtimeStories haalt kwetsbare mensen even uit hun ´dagelijkse werkelijkheid´ (lees: eenzaamheid). BedtimeStories zorgt voor verbinding door middel van haar prachtige projecten. In ziekenhuizen, zorgcentra en ontmoetingscentra kunnen patiënten, cliënten...

en deelnemers wekelijks samen genieten van een professionele acteur die verhalen vertelt en liedjes ten gehore brengt. Eén op éen aan het bed van een patiënt of in een groep. We geven ze aandacht en prikkelen hun fantasie. Hierbij zijn spel en fantasie van essentieel belang. De acteur begeeft zich tussen twee werelden: die van de fantasie en het spel en die van de realiteit van de patiënt. Deze moeten in balans zijn. De performance van de acteur geeft de patiënt verlichting. BedtimeStories stimuleert op professionele wijze het spel tussen die werelden en heeft daarvoor een uitgebreide methodiek met bijbehorende voorleeskoffer vol attributen ontwikkeld. BedtimeStories verricht deze diensten in twee hoofdvormen. Interactieve voorleessessies De ‘core-business’ van BedtimeStories is ‘verbinding maken middels literatuur met de kwetsbare mens: ouderen, volwassenen, jongeren & kinderen en tussen deze mensen onderling’. Een professioneel opgeleide voorleesacteur of –actrice van BedtimeStories komt wekelijks langs in een ziekenhuis, zorginstelling of ontmoetingscentrum en leest op speelse en gepaste theatrale wijze voor aan de patiënt, client of deelnemer. Door het voorlezen ontstaat de intieme sfeer van het samen zijn met een verhaal. De voorleesacteur biedt, net als in het theater, verlichting en inzicht. Een klein gebaar, met een groot hart gegeven. Het voorlezen kan zowel één-op-één als in kleine groepjes plaatsvinden. Elke voorleesacteur komt binnen met een grote voorleeskoffer, vol met boeken en bijzondere attributen, zoals liefdesbrieven, poëzie kaarten, muziek, grapjes en verhalen. De koffer is een echte binnenkomer voor een levendige voorleessessie. Vanuit een gekozen thema ontstaat er ruimte voor onderling contact. Verborgen Schatten Verborgen Schatten is een nieuwe activiteit voor kwetsbare (thuiswonende) ouderen binnen het ontmoetingscentrum waarbij een professioneel acteur de mensen wekelijks meeneemt op een reis door hun persoonlijke verhalen en herinneringen; ondersteund door gedichten, verhalen en muziek uit de literatuur. De methodiek zorgt dat middels het voorlezen van literatuur op associatieve wijze de herinneringen van de deelnemers wordt gestimuleerd. Verborgen Schatten is thematisch opgezet en bevat interactieve elementen waaronder een DoeBoek waarin de deelnemers hun herinneringen opschrijven samen met een vrijwilliger. Het eerste plenaire gedeelte is de performance van de professionele acteur. Het tweede gedeelte gaan de deelnemer aan de slag samen met de vrijwilliger met het Doe-Boek. Dat levert veel plezier op en het gevoel van zinvol samenzijn.

Social Handprint Uitgebreid

Impact op de SDG’s

Het cirkeldiagram hiernaast toont de impact op de Sustainable Development Goals op basis van een Handprint Meting. Klik op een SDG voor meer informatie over de activiteiten, waarmee aan deze SDG wordt bijgedragen.

3

Goede gezondheid en welzijn

Indicator
Effect
Aantal
Indicator
bestrijden eenzaamheid
Effect
Aantal
60.000 contacten
Indicator
informele zorg
Effect
Aantal
8.000 personen x gemiddeld aantal uren

Ontvangen impulsdonaties

Ontvangen 7 november – 21 november

Impuls Energie (Verduurzaming) | Haaglanden 2023