De Schoonste Straat

‘De Schoonste Straat Wedstrijd’ is een succesvol project in Bos en Lommer en de Baarsjes in Amsterdam. In deze wedstrijd houden teams van buren hun straat extra schoon. Doordat buren gezamenlijk het zwerfafval uit de straat opruimen, maken zij andere bewoners bewust van de afvalproblematiek in de straat. Zij geven samen het goede voorbeeld,...

met als resultaat dat de straten schoon zijn! In de loop van de tijd hebben wij gemerkt dat cohesie en een schone straat hand in hand gaan. Even met de buren kletsen is de helft van het werk. Zo leren buren elkaar kennen en ontstaat er ook bij niet-teamleden meer bewustzijn over goed afvalgedrag. In het anonieme Amsterdam afval op straat gooien is niet heel moeilijk. Maar als iemand zijn/haar buren kent, die ook nog eens afval rapen, wordt het opeens heel raar om dat te doen. Doordat de schoonmaak activiteiten op straat plaatsvinden mixen mensen makkelijk; je staat immers niet direct bij iemand in huis. Koffie wordt door de teams ook vaak samen op straat gedronken wat weer extra aanleiding geeft voor een praatje met voorbijgangers. Om de vervuiling van de straten aan te pakken geeft de teams tools (grijpers, vuilniszakken, posters, flyers) en tips om het afval ook werkelijk op te ruimen. Iedere wedstrijd haken er weer meer teams van buren aan. In Bos en Lommer hebben zich voor de aankomende herfstwedstrijd al 47 teams ingeschreven, hier doen ongeveer 470 bewoners mee. In de Baarsjes hebben zich al 50 teams ingeschreven, dus ongeveer 500 bewoners. Samen houden zij zo’n 100 straten en pleinen schoon! De competitie bevordert de sociale cohesie sterk en heeft grote invloed op vele onderwerpen die gerelateerd zijn aan afval. Daarnaast zien en horen wij ook effecten op het gbied van afval en grondstoffen, circulariteit, democratisering en participatie, duurzaamheid, educatie, persoonlijke ontwikkeling, gezondheid, groen, overlast ongedierte, Plastic Smart City, eenzaamheid voorkomen en welbevinden.

Social Handprint Uitgebreid

Impact op de SDG’s

Het cirkeldiagram hiernaast toont de impact op de Sustainable Development Goals op basis van een Handprint Meting. Klik op een SDG voor meer informatie over de activiteiten, waarmee aan deze SDG wordt bijgedragen.

11

Duurzame steden en gemeenschappen

Indicator
Effect
Aantal
Indicator
buurtevenementen organiseren
Effect
Aantal
650 personen
3

Goede gezondheid en welzijn

Indicator
Effect
Aantal
Indicator
bestrijden eenzaamheid
Effect
Aantal
20.000 contacten
Indicator
dagbesteding (niet gericht op arbeidsmarkt)
Effect
Aantal
425 personen x gemiddeld aantal uren
15

Leven op het land

Indicator
Effect
Aantal
Indicator
vuil opruimen in openbare gebieden
Effect
Aantal
11.500 uren
17

Partnerschap om doelstellingen te bereiken

Indicator
Effect
Aantal
Indicator
samenwerken aan de maatschappelijke doelen
Effect
Aantal
39 partijen
12

Verantwoorde consumptie en productie

Indicator
Effect
Aantal
Indicator
afvalinzameling
Effect
Aantal
35.000 kg