Hybride leeromgeving voor het volwassen zorgonderwijs

Ongeveer 3 jaar geleden ben ik met mijn eenmanszaak gestart met het begeleiden van volwassen zorgstudenten die een opleiding volgen op MBO-niveau. De vraag naar begeleiding was/is heel groot. Mijn organisatie groeide enorm en ik heb de begeleidings-bedrijfsactiviteiten in februari 2022 onder Leergroep Zorg en Verpleging B.V. gebracht. Mijn vast...

team is tevens overgegaan naar de Leergroep. Veel volwassenen in het MBO zorg onderwijs hebben/hadden moeite om de technologie die de MBO scholen hanteren als lesmateriaal bij te benen. Omdat zij allemaal ervaring hadden/hebben en prima zorgverleners zijn in de praktijk maar toch moeilijk tot afronding van theorie opdrachten kwamen/komen en dus niet kunnen/konden diplomeren, was/is het risico dat zij uitstroomden/uitstromen uit de zorg of stopten/stoppen met de opleiding. Dit terwijl er tekorten zijn in de zorgsector. Dit probleem in sector is nog actueel. De begeleiding die mijn team en ik bieden aan hen is het samen leren in een hybride leeromgeving waar er op een aandachtvolle wijze de theorie aangeleerd wordt met ondersteuning in technologie(ICT). Zij krijgen o.a. computervaardigheden en office vaardigheden één op één of in zeer kleine groepen. En in onze hybride leeromgeving worden zij continu getoetst op bekwaamheid en deskundigheid in de verpleegtechnische vaardigheden. Onze team van verpleegkundigen begeleidt hen bij de patiënt/cliënt gerelateerde vaardigheden in de wijkverpleging. Hier hebben wij afspraken met zorginstellingen over heel NL. De oudste student is momenteel 71 jaar oud en rond in juli 2023 zijn verpleegkundige opleiding af, hij wilt blijven werken in het veld en is niet voornemens de komende 10 jaar te pensioneren (aldus de student). Onze deelnemende studenten komen vanuit uit heel Nederland en alle faciliteiten worden georganiseerd vanuit 1 hoofd locatie in Almere, dit is een huurpand en de locatie ligt centraal. Op dit moment zijn wij de enige in Nederland die zich inzet in maatwerk begeleiding van deze doelgroep. Oudere zorgverleners hebben een toegevoegde waarde in de zorgsector. Zo nemen zij veel werkervaring en kennis mee op afdelingen en werkvloer en bouwen sneller een professionele vertrouwensband op met de oudere patiënt/cliënt. Zij nemen de jonge zorgverleners op sleeptouw en de kennisoverdracht is waardevol. Wij zijn voorzien van een Skillsruimte, een kleine bibliotheek en les ruimte die wij onze hybride omgeving noemen. Wij begeleiden studenten van diverse MBO scholen, zowel regulier als particulier.

Social Handprint Uitgebreid

Impact op de SDG’s

Het cirkeldiagram hiernaast toont de impact op de Sustainable Development Goals op basis van een Handprint Meting. Klik op een SDG voor meer informatie over de activiteiten, waarmee aan deze SDG wordt bijgedragen.

4

Kwaliteitsonderwijs

Indicator
Effect
Aantal
Indicator
toegang tot kennis
Effect
Aantal
100 personen
Indicator
extra lesmateriaal bieden
Effect
Aantal
15.000 euro
Indicator
huiswerkbegeleiding
Effect
Aantal
20.000 uren
Indicator
trainingen in basisvaardigheden
Effect
Aantal
10.000 uren