Stichting Groen!

Stichting Groen! wil jongeren betrekken bij duurzaamheid door activiteiten - workshops, fieldtrips en challenges – te organiseren die aansluiten op de ontwikkelingsdoelen over klimaat, zoals betaalbare en duurzame energie (SDG7), duurzame steden en gemeenschappen (SDG11) en klimaatactie (SDG13). In schooljaar 2020-2021 hebben we lokaal...

(gemeente Stichtse Vecht) verschillende les- en activiteitenprogramma's opgezet voor jongeren van 12 tot 25 jaar. Voor 2021-2022 willen in een grootschalig jongerenproject opzetten voor de hele regio (provincie Utrecht) samen met een drietal partners: Jong RES, Teachers for Climate en Natuur & Milieu Utrecht. Hiervoor willen de organisatiekracht van het initiatief versterken en verder professionaliseren met kennis en kunde over zaken als jongerenparticipatie, onderwijs, communicatie en (muzikale) uitvoering. Het project heet Climate Songfest: De Stem van Utrecht en wordt opgezet in samenwerking met Jong RES, Teachers for Climate en Natuur en Milieufederatie Utrecht. We vinden het de hoogste tijd om het geluid van jongeren beter in te mengen in lokale en regionale gesprekken over klimaat en duurzaamheid. En wat is dan een beter middel dan door de muziek! Muziek verbindt, mobiliseert en dringt door. Onze doelstellingen? 1. Beleidsmakers en politici in de regio Utrecht/U16 houden bij hun gemeentelijke/regionale klimaatplannen – en in het bijzonder bij de uitwerking en uitvoering van RES U16 – meer rekening met de belangen van toekomstige generaties. 2. Meer jongeren in de regio U16 raken actief (en liefst ook blijvend) betrokken bij de lokale klimaataanpak. (Bijvoorbeeld door de oprichting van duurzame jeugdinitiatieven in zoveel mogelijk gemeenten.) Het concept is als volgt. Met een kleine pool van muzikale jongeren maken we een ‘template’ voor een klimaatsong: akkoorden, melodie, basistekst en soundbites, mogelijk aangevuld met 1 of 2 voorbeeldversies in verschillende muziekstijlen. Dit materiaal sturen we samen met een instructie naar docenten/ begeleiders van (muziek)scholen in alle 16 gemeenten. Daarmee dagen we ze uit: maak met je scholieren of studenten je eigen versie van de klimaatsong en stuur die in vóór de deadline. Dat mag een cover zijn, maar ook een volledige mash-up van de bouwstenen die we aanleveren. Liefst natuurlijk inclusief videoclip, creativiteit is een pré. Zolang het maar upcycling is! Alle inzendingen worden verzameld op een webpage waar je kunt stemmen welke clip of track je het leukst vindt. Uit de top 3 kiest een vakjury 1 winnaar die onder professionele begeleiding zal worden opgenomen. Dit wordt dé Utrechtse Climate Song, die we met z’n allen gaan aanbieden aan de provincie, gemeenten en de regio U16 tijdens het Climate Songfest event. Met de 16 tot 26 bands/artists (en hun groupies) kijken we of we vervolgens lokale groepen kunnen starten, en/of een regionaal netwerk van duurzame jongeren.

Social Handprint Uitgebreid

Impact op de SDG’s

Het cirkeldiagram hiernaast toont de impact op de Sustainable Development Goals op basis van een Handprint Meting. Klik op een SDG voor meer informatie over de activiteiten, waarmee aan deze SDG wordt bijgedragen.

7

Betaalbare en duurzame energie

Indicator
Effect
Aantal
Indicator
promotie energiebesparing
Effect
Aantal
25.000 huishoudens
11

Duurzame steden en gemeenschappen

Indicator
Effect
Aantal
Indicator
maatschappelijk discussie/debat
Effect
Aantal
25.000 personen
Indicator
buurtevenementen organiseren
Effect
Aantal
25.000 personen
Indicator
culturele activiteiten organiseren
Effect
Aantal
25.000 personen
13

Klimaatactie

Indicator
Effect
Aantal
Indicator
informeren over klimaatverandering/klimaatadaptatie
Effect
Aantal
25.000 personen
17

Partnerschap om doelstellingen te bereiken

Indicator
Effect
Aantal
Indicator
samenwerken aan de maatschappelijke doelen
Effect
Aantal
25.000 partijen
12

Verantwoorde consumptie en productie

Indicator
Effect
Aantal
Indicator
voorlichting geven over duurzame consumptie
Effect
Aantal
25.000 personen