Jongerenkerk Venlo aandacht voor dak- en thuislozen en arbeidsmigranten

De Jongerenkerk Venlo heeft sinds haar bestaan nu 57 jaar geleden aandacht voor dak- en thuislozen. De pastores en ook de huidige pastor heeft aandacht voor hen en wekelijks is er een groep vrijwilligers o.l.v. een aantal coördinatoren die koken, een Solidariteitsmaaltijd. Verder zijn ze welkom bij onze vieringen op zondagmorgen en voor een kop...

koffie. Daarnaast verzorgen we afscheidsdiensten in de Jongerenkerk voor deze groep bij overlijden om hen te ge- en herdenken. Kleine bijdragen aan dagelijks overleven voor een broodje, voor shag of sigaretten of anderzijds maar ook voor een gesprek kan men terecht bij de pastor. Je kunt dit 'straatpastoraat' noemen van uit de Jongerenkerk. Sinds corona is er naast de doelgroep dak- en thuislozen bijzondere aandacht voor arbeidsmigranten. In de eerste maanden van corona was er een Servicepunt in de Jongerenkerk. Later verzorgden we de opvang op andere plekken i.s.m. de gemeente, Leger des Heils, partners uit de keten Dak- en thuislozen, stg. Barka en Emmaus Feniks. Deze groep van ongeveer 40 arbeidsmigranten die op straat leven komt nu ook bij de Solidariteitsmaaltijd. Tevens hebben we een voorraad kleding ter beschikking waar ze op woensdag uit kunnen kiezen om eens per week hun kleding te vervangen waar ze dan vaak al een week in lopen. Nauwe samenwerking is met Barka en enkele Poolssorekende mensen die op vrijwillige basis aanwezig zijn bij de maaltijd om gesprekken aan te knopen en mensen vooruit te helpen. Vooral dat laatste gebeurt daar waar we mensen door verwijzen naar stg. Barka die met mensen aan de slag gaan en helpen om enerzijds werk te vinden of in andere gevallen repatriëring naar land van herkomst. We zijn een tijdlang op zoek geweest samen met partners maar ook gemeente is een plek waar mensen zich ook zouden kunnen douchen. Dat viel niet mee. de Jongerenkerk liggend in de binnenstad is daar enerzijds niet voor ingericht en anderzijds omdat de Soepbus van het Leger des heils er op dinsdag en donderdag staat en wij op woensdag de Solidariteitsmaaltijd houden ook voor de buurt al een belasting. Meer aanloop zou de buurt nu niet kunnen dragen. Uiteindelijk is i.s.m. met de Free Gospel Church liggend aan de Declarantenweg 29 te Venlo de douchegelegenheid gerealiseerd. Twee maal per week op de woensdag- en vrijdagochtend van 10.00-13.00 uur is de douchegelegenheid open. Mensen kunnen er douchen, koffie of thee drinken, een kop zoep nutiigen en even tot rust komen en een gesprekje voeren met de vrijwilligers van beide geloofsgemeenschappen Free Gospel Church en Jongerenkerk Venlo. Per keer komen 10-15 mensen douchen. Een mooie oplossing vraag gestuurd voor een groep mensen, m.n. arbeidsmigranten maar ook dak- en thuislozen uit Venlo om zich twee maal per week te kunnen wassen, op te frissen. Tevens is er kleding aanwezig om van kleding te wisselen.

Social Handprint Uitgebreid

Impact op de SDG’s

Het cirkeldiagram hiernaast toont de impact op de Sustainable Development Goals op basis van een Handprint Meting. Klik op een SDG voor meer informatie over de activiteiten, waarmee aan deze SDG wordt bijgedragen.

16

Vrede, justitie en sterke publieke diensten

Indicator
Effect
Aantal
Indicator
helpen met reclassering
Effect
Aantal
10 trajecten
11

Duurzame steden en gemeenschappen

Indicator
Effect
Aantal
Indicator
maatschappelijk discussie/debat
Effect
Aantal
45 personen
Indicator
Vastgoed met een maatschappelijke functie
Effect
Aantal
530 m2
1

Geen armoede

Indicator
Effect
Aantal
Indicator
uitdelen consumentenartikelen
Effect
Aantal
700 euro
Indicator
daklozenopvang
Effect
Aantal
5 nachten
Indicator
kleding uitdelen
Effect
Aantal
400 kledingstukken
Indicator
schuldhulpverlening
Effect
Aantal
14 personen/ gezinnen
2

Geen honger

Indicator
Effect
Aantal
Indicator
voedsel voor huisdieren
Effect
Aantal
50 kg
Indicator
levensmiddelen uitdelen
Effect
gezondere leefstijl
Aantal
900 consumenteneenheden
3

Goede gezondheid en welzijn

Indicator
Effect
Aantal
Indicator
doorverwijzen naar hulp
Effect
Aantal
22 personen
Indicator
bestrijden eenzaamheid
Effect
Aantal
130 contacten
Indicator
mentale zorg
Effect
Aantal
175 personen x gemiddeld aantal uren
Indicator
informele zorg
Effect
Aantal
350 personen x gemiddeld aantal uren
10

Ongelijkheid verminderen

Indicator
Effect
Aantal
Indicator
participatie stimuleren
Effect
Aantal
350 uren
17

Partnerschap om doelstellingen te bereiken

Indicator
Effect
Aantal
Indicator
samenwerken aan de maatschappelijke doelen
Effect
Aantal
36 partijen

Ontvangen impulsdonaties

Ontvangen 22 november – 29 november

Impuls Armoedebestrijding Ronde 2

Ontvangen 18 maart – 25 maart

Impuls Zorgzame Gemeenschappen 2024

Ontvangen 24 oktober – 31 oktober

MAEX Impuls Limburg 2023 ronde 2

Door het voor zowel comfortabeler maken van de ruimte waar mensen, dak- en thuislozen en arbeidsmigranten, op adem kunnen komen, zich kunnen douchen en voorzien van kleding onder het genot van een kop koffie, thee en soep is het voor zowel hen als de vrijwilligers een moment van ontmoeting geworden dat de mens nog meer centraal zet. Aandacht, warmte en betrokkenheid op elkaar komen zo meer tot hun recht.