Leskisten - Tekendozen

In Nederland worden jaarlijks 1,5 miljoen tekenbeten geregistreerd. Naar schatting 25% hiervan komt terecht bij kinderen: zij spelen vaak in (hoog, ongemaaid) gras, afgevallen bladeren, struiken en bosjes: plaatsen waar teken graag vertoeven. Van deze teken is een klein percentage besmet met een bacterie of virus. De meest bekende is de Borrelia...

bacterie, die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Indien een tekenbeet niet tijdig wordt ontdekt en/of correct behandeld, wordt de ziekte van Lyme chronisch en vrijwel onbehandelbaar. Resulterend in een jarenlange lijdensweg. Waar inmiddels duizenden kinderen mee te maken hebben. Infoteek gaat in 2022 (onder de paraplu van Stichting Tekenbeetziekten) leskisten - met de naam Tekendoos - aan basisscholen uitlenen. De bedoeling is om kinderen op basisscholen te informeren over teken, de risico's die een tekenbeet met zich kan meebrengen en hoe zij zich daartegen kunnen beschermen. Bij de Tekendoos hoort een powerpoint-presentatie, met een begeleidend verhaal voor leerkrachten, zodat zij - ook als zij niets weten van de materie - kinderen zo goed mogelijk en op een speelse manier kunnen voorlichten. Hiertoe zit ook allerlei ander materiaal in de doos. Tevens is er voor elk kind een samenvatting van de powerpoint in postervorm, die zij mee naar huis krijgen.

Social Handprint Uitgebreid

Impact op de SDG’s

Het cirkeldiagram hiernaast toont de impact op de Sustainable Development Goals op basis van een Handprint Meting. Klik op een SDG voor meer informatie over de activiteiten, waarmee aan deze SDG wordt bijgedragen.

3

Goede gezondheid en welzijn

Indicator
Effect
Aantal
Indicator
voorlichting over gezonde levensstijl
Effect
Aantal
30.000 personen
4

Kwaliteitsonderwijs

Indicator
Effect
Aantal
Indicator
extra lesmateriaal bieden
Effect
Aantal
15.000 euro