De Wereld van PiPPe

Wij zijn een groep inwoners van Baarn die zich inzetten voor duurzame en verduurzamende initiatief-ontwikkeling door inwoners en ondernemers van ons dorp. We laten ons inspireren door de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen (SGD’s), en dragen deze doelen ook uit als uitdagend en helpend denkkader. De groep is ontstaan doordat Stichting Ideële...

Winkel voor het stimuleren van duurzame initiatieven in Baarn een fysieke ontmoetingsruimte heeft gerealiseerd. Dit in het pand waar ook de (door vrijwilligers gerunde) winkel is gevestigd. Winkel en ruimte staan lokaal bekend onder de naam de Wereld van PiPPe, kortweg PiPPe. Waarbij de drie P's staan voor Planet, People en Proseperity. De groep bestaat uit: Ad Hordyk (initiatiefnemer), Anton Brugman, Henk van Esch, Gerda Hoekveld, Piet Halma en Lieke Sluis-Hoogerwerf. Laatstgenoemde is in opdracht van de stichting ook actief als kwartiermaker ‘huis voor duurzame ontwikkelingen’. 'PiPPe' is in 2023 op ontdekkingstocht hoe haar impact in Baarn te vergroten. Dit doen we door te experimenteren met kleine initiatieven ter versterking van de initiatieven van andere verduurzamers in het dorp. Onze focus ligt op het veroorzaken, versterken en verbinden van collectieve initiatief-ontwikkeling. Daartoe heeft onze kwartiermaker een relatienetwerk opgebouwd met andere organisaties die hier aan werken: BaarnDuurzaam, Cooperatie Centrum Winkeliers, Omthuis, PIT Baarn, Kringloopcentrum, serviceclubs en de gemeente. Projecten waar we aan werken zijn: - Duurzame winkelstraat (gestart met de "Over de Toonbank" expositie over wegwerpverpakkingen in de klimaatweek, wordt vervolgd met een duurzaamheidscafé door en voor winkeliers) - Groene wijkaanpak (meerpartij samenwerking om collectieve initiatief-ontwikkeling in wijken te stimuleren) - Baarnse klusbrigade (klusacties om mensen te helpen met verduurzamen van hun woning) - Energieproject Lage Vuursche (versterken van een inwoners-initiatief tot realisatie een energieneutrale wijk) - Verhalen avonden (inwoners delen hun verhalen over hoe ze met energietransitie bezig zijn) - Gespreksavonden (aan de hand van een inleiding door een wetenschapper) - Workshops (bijvoorbeeld je eigen kerstversiering maken en zo in gesprek raken over een groene kerst) - Schoolprojecten ism lokale onderwijsinstellingen (bijv kledingruilbeurs of MDT stages) De ontmoetingsruimte wordt tevens uitgeleend als inspirerende vergaderruimte aan bijvoorbeeld een lokale energiecooperatie, de energiecoaches, lokale politieke partijen en is ook beschikbaar voor buurten die aan de slag willen met verduurzaming van hun buurt. Komend jaar gaan we op basis van de ervaringen het bereik van PiPPe verder vergroten. We denken daarbij aan het introduceren van 'Podium PiPPe Presenteert' : een maandelijks activiteitenprogramma waar via de media aandacht voor gevraagd wordt. Daarnaast willen we met social media toewerken naar een online community die ook jongeren weet te bereiken.

Social Handprint Uitgebreid

Impact op de SDG’s

Het cirkeldiagram hiernaast toont de impact op de Sustainable Development Goals op basis van een Handprint Meting. Klik op een SDG voor meer informatie over de activiteiten, waarmee aan deze SDG wordt bijgedragen.

3

Goede gezondheid en welzijn

Indicator
Effect
Aantal
Indicator
bestrijden eenzaamheid
Effect
Aantal
200 contacten