Terug naar overzicht 13 augustus 2024

"We deden mee met een aanbesteding van de gemeente Alphen aan den Rijn en die wonnen we mede dankzij de Social Handprint"

Rabobank en Social Handprint - Impact meten bij het MKB

Geschreven door Max Christern, Editor in chief bij de Rabobank
Gepubliceerd op 24-7-2024 

Hoe krijg je als bedrijf concreet zicht op je sociale en duurzame impact? Een inventarisatie via Social Handprint by MAEX zorgt voor houvast. Rabobank biedt in de Kringen Zuid-Holland en Leiden-Haaglanden via deze methode klanten deze scan van hun stand van zaken rond (sociale) duurzaamheid aan. “Dat is niet alleen goed voor onze klanten, maar ook voor ons als bank.” Op bezoek bij Rabo-klant Goudkuil Bouwmanagement voor een evaluatie.

Op de bescheiden parkeerplaats voor het kantoor van Goudkuil Bouwmanagement in Hazerswoude-Rijndijk vallen de twee laders voor elektrische auto’s op. Ze vertellen de bezoeker ongevraagd iets over de duurzaamheidsambities van deze bouw- en vastgoedadviseur. Binnen vertelt oprichter en directeur Ludo Goudkuil meer over die ambities van zijn bedrijf, dat hij 24 jaar geleden opzette. “Voor ondernemers is het soms best lastig om te weten hoe je verduurzaming van je bedrijf nu het beste kunt aanpakken”, zegt hij. “Toen ik een jaar geleden werd gebeld door Rabobank met de vraag of ik een Social Handprint wilde maken, kwam dat voor mij als geroepen. Daarmee kregen we concreet inzicht in onze sociale en duurzame activiteiten. Het geeft ons veel houvast en inzicht in wat we al goed doen en wat er nog beter kan.”

Dat telefoontje in de zomer van 2023 kwam van Wim Nobel, directeur coöperatieve Rabobank in de Kring Leiden-Haaglanden. Hij kende Ludo Goudkuil uit de ondernemersvereniging en wist dat hij veel had met duurzaamheid. “Dat hoorde ik in zijn verhalen en ik zag het als ik hier op bezoek kwam, bijvoorbeeld aan die laders voor de deur”, vertelt Nobel. Hij is voor de gelegenheid ook even naar Hazerswoude-Rijndijk gekomen omdat hij, net als Goudkuil, zo enthousiast is over het succes van de Social Handprint voor dit bedrijf.

Duurzaamheidsdoelen van de VN

Social Handprint by MAEX, werkt aan de Brede Welvaart in Nederland en zet zich in voor een economie waarin financiële waarde en maatschappelijke waarde hand in hand gaan. Met dit instrument lanceerde de organisatie een positieve tegenhanger van de ‘ecological footprint’, de ecologische voetafdruk waarmee we kunnen zien welk beslag we als mens leggen op de natuurlijke hulpbronnen op aarde. “We maken de positieve impact die een bedrijf heeft op de maatschappij zichtbaar en vertalen dit naar maatschappelijke waarde. Dat zorgt ervoor dat bedrijven makkelijker en scherper keuzes kunnen maken bij het verduurzamen van hun activiteiten”, legt Peter van der Hem uit, Impact Manager bij MAEX.

Zo ging het ook bij Goudkuil: de sociale en duurzame activiteiten van het bedrijf werden langs de lat van de SDG’s gelegd, de Sustainable Development Goals of duurzame ontwikkelingsdoelen zoals die in 2015 door de Verenigde Naties zijn vastgelegd. De uitkomst is een compact rapport dat de impact van een organisatie voor het geheel toont, per thema uitsplitst en ook nog eens financiële maatschappelijke waarde geeft. “Het is een heel makkelijke en laagdrempelige manier voor bedrijven om te zien wat voor maatschappelijke waarde zij maken op verschillende duurzaamheidsthema’s”, vertelt Van der Hem.

Rabobank Innovatielening

Toen Wim Nobel en collega directeur in Kring Zuid-Holland Roelf Polman voor het eerst over de Social Handprint hoorden, wisten ze meteen wel dat dit iets was dat bij de bank paste. “Duurzaamheid in brede zin nemen we mee in alles wat we doen en we willen onze klanten concreet helpen bij hun verduurzaming”, vertelt Nobel. “We zien vaak dat veel van onze klanten moeite hebben om in kaart te brengen waar ze nou precies staan als het om duurzaamheid gaat. Deze Social Handprint is een ideaal start- en blijvend ijkpunt voor ze.”

Nobel en Polman besloten de Social Handprint daarom concreet en breed in te zetten bij klanten in hun regio’s. Om dat te doen maakten ze gebruik van de Rabobank Innovatielening. “Die lening van 150.000 euro konden wij inzetten om bedrijven in onze Kring te helpen innoveren. We hebben besloten om de helft daarvan te investeren in Social Handprints omdat we geloven in dit instrument als hulp en gids voor verduurzaming”, legt Wim Nobel uit.

In de praktijk betekende dit dat Rabobank Social Handprints inkocht en aan klanten aanbood. De kosten van zo’n toets zijn overzichtelijk – bedrijven met 10 tot 50 medewerkers betalen 900 euro, bij meer dan 50 medewerkers kost het 1.500 euro – maar de verschafte inzichten zijn heel waardevol. “Zowel voor de klant maar ook voor ons als bank”, voegt Nobel toe. “Het belang van de klant is gelijk aan het belang van de bank. En het zal niet lang meer duren tot het duurzaamheidsbeleid van een klant ook vast en verplicht onderdeel wordt van het risicobeleid bij ons en dus wordt meegewogen bij nieuwe financieringsaanvragen”, aldus Nobel.

Respect en recht door zee

Het is voor Ludo Goudkuil een extra reden om deze stap nu te zetten. “Wij willen dit echt inbedden in onze organisatie. En we willen er tegelijkertijd voor zorgen dat ons duurzaamheidsbeleid goed past bij onze kernwaarden: vakmanschap, plezier, recht door zee en respect. Het moet kloppen en het leuke was dat we nu ontdekten dat we onbewust al veel goede, duurzame keuzes hebben gemaakt.”

Hij voegt toe dat het invullen van alle gegevens die nodig zijn om de Social Handprint uit te rekenen wel een dagdeel kost. Want zo werkt het: een bedrijf dat een Social Handprint maakt (of krijgt aangeboden van de bank) levert zelf aan de hand van een vragenlijst langs de 17 SDG’s data aan van de concrete activiteiten die worden uitgevoerd, variërend van het gebruik van papier tot de diversiteit van het eigen personeel. “Maar het voegt echt enorme waarde toe, ik kan het iedereen alleen maar aanraden”, zegt Goudkuil, die de resultaten ook meeneemt in zijn plannen om komende tijd verder te groeien met zijn bedrijf, zowel in omzet als in personeel. “Ik merk dat het voor potentiële nieuwe medewerkers steeds belangrijker is om te zien dat een bedrijf duurzaamheid hoog op de prioriteitenlijst heeft staan en daadwerkelijk toekomstbestendig is.”

Aanbesteding gewonnen

Organisaties met een Social Handprint krijgen uiteindelijk allemaal ook een pagina op het platform van Social Handprint by MAEX. “Inmiddels staan er meer dan 2.900 organisaties op dat platform”, zegt Van der Hem. “En omdat we steeds op de dezelfde indicatoren meten, kunnen we alle Social Handprints optellen, benchmarken en stimuleren we ook samenwerking. We hebben het bewust over positieve impact en stimuleren organisaties op die manier om te meten en te blijven verbeteren.”

Heeft de ervaring met de Social Handprint voor Goudkuil al concreet iets opgeleverd, wil Wim Nobel nog weten. Jazeker, vertelt Ludo Goudkuil: “We deden mee met een aanbesteding van de gemeente Alphen aan den Rijn en die wonnen we mede dankzij de Social Handprint, werd ons verteld. Het feit dat we onze organisatie – ik lees het even exact voor zoals de gemeente het ons mailde – ‘jaarlijks doorrekent wat onze maatschappelijke waarde is, vinden wij zeer positief’. Nou, dat was geweldig om te lezen en bevestigt wat ik al eerder zei: een Social Handprint laten maken is heel erg waardevol.”