CSRD voor MKB, wat speelt nu?

  • Over de exacte invoering, eisen en toetsing van de CSRD is nog veel onduidelijk
  • Vanaf 2024 zijn grote bedrijven CSRD plichtig, MKB is later aan de beurt
  • MKB merkt er nu al steeds meer van omdat grotere bedrijven aan hun ketenpartners vragen hoe ze scoren op duurzame en sociale onderwerpen
  • MKB Nederland adviseert om in ieder geval te starten met in kaart brengen voor de voor bedrijven relevante duurzame en sociale data 
  • Met het maken van een Social Handprint bereid je je goed voor. 
  • Het grootse deel van deze data moet je ook voor de CSRD aanleveren
  • Er komen nog branche specifieke standaarden en die zal Social Handprint by MAEX, zodra bekend in de vragenlijsten opnemen.
  • Tot die tijd dient de Social Handprint als jouw maatschappelijk jaarverslag waarmee je alle klanten, personeel en andere stakeholders een goed beeld geeft van je inspanningen voor een sociale  en duurzame samenleving 

Lees hier een interview met Biersteker over hoe Social Handprint hen helpt om voorbereidt te zijn op de toekomst.

Hoe doe je dit? Waar begin je?

De Social Handprint toont de positieve impact van jouw organisatie op de samenleving. Geen dure trajecten en ingewikkelde dikke rapporten. Met jouw unieke Handprint laat je zien wat je doet, hoeveel je doet en de maatschappelijke waarde die dat oplevert, zowel in euro’s als in bijdrage aan de 17 Sustainable Development Goals.

Met de Social Handprint profiteer je van deze nieuwe wetgeving

De wetgeving voor het rapporteren over duurzaamheid (CSRD) is complex en vraagt veel van ondernemers. Maar het hoeft niet moeilijk of duur te zijn. De Social Handprint biedt de oplossing.

Direct inzicht in de gegevens die je nodig hebt voor de CSRD​ in een duidelijk rapport om te delen met jouw stakeholders.

Met onze toegankelijke methode maak je jouw impact snel zichtbaar

Al veel organisaties hebben hun Handprint gemaakt en laten hiermee zien wat zij bijdragen. Bekijk bijvoorbeeld de Handprint van Whello en Biersteker en ontdekt hoe zij hun Social Handprint hebben geïntegreerd op hun website.

Grootste voordelen van een Social Handprint

1. Onderscheidend als samenwerkingspartner

Bedrijven voor wie de al CSRD geldt, kijken nu kritisch naar samenwerkingspartners in de keten. Je onderscheid je van anderen door te laten zien hoe je werkt aan duurzame en sociale doelen  en toekomstbestendig ondernemen serieus te nemen. 

2. Aantrekkelijk voor klanten

Mkb’ers die nu eerste stappen zetten en transparant laten zien hoe zij maatschappelijk impactvol ondernemen zijn betrouwbaarder en aantrekkelijker voor klanten, investeerders en werknemers.

3. Voorsprong op concurrentie

Hoe eerder je begint, hoe sneller je de organisatie meekrijgt en processen hierop kunt aanpassen. Breng in kaart wat je bedrijf allemaal al wél goed doet voor de samenleving. Groot of klein, ieder bedrijf kan afval scheiden, gelijk belonen, of duurzame koffie inkopen.

In de praktijk
Deze ondernemers gingen je al voor

Laat zien wat je doet voor een betere wereld en wacht niet tot je klant er om vraagt

Silvia Oostwegel – oprichter Social Handprint