De CSRD komt eraan: ben jij er klaar voor?

14-03-2023

Sociaal en duurzaam ondernemen wordt steeds urgenter en concreter. Het vraagt bedrijven niet alleen om toekomstbestendig te ondernemen, maar biedt ook kansen om je prestaties te verbeteren. Met de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) in aantocht, worden bedrijven verplicht om te rapporteren over de sociale en ecologische impact die ze maken. Maar hoe bereid je je hierop voor? En hoe haal je profijt uit deze nieuwe wetgeving? Wij helpen je op weg zodat jij op tijd voorbereid bent!

Wat is de CSRD?

Met de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) verplicht de Europese Unie bedrijven om vanaf 2024 te rapporteren over de impact van hun activiteiten op mens en milieu. In eerste instantie geldt dit alleen voor de grote bedrijven, maar vanaf 2026 zal ook het mkb eraan moeten geloven. In de rapportage wordt onder meer gevraagd naar grondstoffengebruik, afval en de invloed van je bedrijfsactiviteiten op biodiversiteit en CO2 uitstoot. Maar ook over het welzijn van je medewerkers, inclusief handelen en wat jouw bedrijf extra doet voor de samenleving.

Wat zijn de gevolgen van de CSRD voor het mkb?

Hoewel 2026 nog ver weg lijkt, zijn er genoeg redenen waarom kleinere ondernemers zich nu al moeten voorbereiden. Ten eerste omdat de bedrijven voor wie de CSRD in 2024 gaat gelden, nu al kritisch kijken naar samenwerkingspartners in de keten. Als zij bijvoorbeeld CO2-neutraal willen zijn, vragen ze aan leveranciers welke maatregelen zij nemen om te verduurzamen.

Ten tweede zijn de mkb’ers die nu eerste stappen zetten en transparant laten zien hoe zij maatschappelijk impactvol ondernemen, betrouwbaarder en aantrekkelijker voor klanten, investeerders en werknemers. Het is daarom belangrijk om nu al inzicht te krijgen in de impact van jouw bedrijf op mens en milieu.

Een goede voorbereiding loont en inspireert

De CSRD vereist een goede voorbereiding. Hoe eerder je hiermee begint, hoe sneller je de organisatie meekrijgt en processen hierop kunt aanpassen. Prof. Dr. Dick de Waard, Hoogleraar Auditing aan de Universiteit van Groningen en auteur van ‘Dealen met de Green Deal’, moedigt het mkb aan op tijd te starten met de CSRD:

Mkb laat zien wat je doet voor een betere wereld en wacht niet tot je klant er om vraagt.”

Daarom ontwikkelde MAEX speciaal voor het mkb de Social Handprint. Hiermee breng je in kaart wat je bedrijf allemaal al wél goed doet voor de samenleving, en word je geïnspireerd je prestaties te verbeteren. Groot of klein, ieder bedrijf kan afval scheiden, gelijk belonen, of duurzame koffie inkopen. Door alvast concrete data te verzamelen, en de kans te benutten om stappen te zetten naar een duurzamer bedrijf, neem je een voorsprong op de concurrentie.

Aan de slag

Wacht niet en bereid je nu voor op de CSRD door nu stappen te zetten in het meten van impact. Maak jouw positieve bijdrage aan mens en milieu laagdrempelig inzichtelijk met de Social Handprint, en start hier de gratis demo.

We helpen je graag verder

Sébastian Duchène

Sébastian Duchène

impactmanager
+31 6 24263691
sebastian@socialhandprint.com