Impact op de SDG’s
Het cirkeldiagram hiernaast toont de impact op de Sustainable Development Goals op basis van een Handprint Meting. Klik op een SDG voor meer informatie over de activiteiten, waarmee aan deze SDG wordt bijgedragen.
Cultuur in de wijk is een community arts project waarin kunstenaars, welzijnswerkers, jongeren en buurtbewoners gedurende 6 weken intensief samenwerken aan een kunstuiting. Jongeren vormen het uitgangspunt van het project. Onder begeleiding van professionele kunstenaars worden de ervaringen, meningen en standpunten van de deelnemers vertaald in...
een creatief product. Daarin wordt zichtbaar wat jongeren belangrijk vinden en hoe hun wereld er uit ziet. Op een feestelijke afsluiting wordt de hele buurt uitgenodigd, maar ook lokale politiek en wijkmanagers. Tijdens de afsluiting vieren we de samenwerking en de mooie dingen die gemaakt zijn. De jongeren komen op een laagdrempelige manier in aanraking met kunst en cultuur, en ze ervaren wat er gebeurt als je als een kunstenaar naar de wereld om je heen kijkt: Er ontstaat verbeelding, reflectie, nieuwe perspectieven en ruimte voor ontspanning en genieten. In het traject boren we creativiteit aan, groeit het zelfvertrouwen van de jongeren en ontstaan er nieuwe verbindingen. Andere wijkbewoners zijn ook welkom om mee te doen. CW is aantrekkelijk voor jongeren door de festival-achtige setting. CW gaat altijd door en we zitten op een vaste, herkenbare plek in de wijk. Voorwaarde voor goede samenwerking en verankering in de wijk van wat er tijdens CW in gang wordt gezet, is een gemeenschappelijke basis met alle samenwerkingspartners. Om die basis te creëren is er CW Atelier. Een basistraining in community arts. In 6 dagdelen leren de partners elkaar kennen en de grondbeginselen van community arts. Het proces dat CW in gang zet in een wijk, gaat ook na die 6 weken door. De betrokken welzijnsorganisaties nemen de vragen, wensen en verlangens die zijn opgehaald, mee in hu werk na CW. Jongeren die deel hebben genomen kunnen als ambassadeur in de wijk functioneren en in gesprek gaan met de welzijns-politiek en de wijkmanager. Met jongerenwerk van Travers hebben we gekozen om in 2022 in de wijken Stadshagen en Zwolle- Zuid te werken. In deze wijken is er relatief weinig te doen en er wonen veel jongeren.
Het cirkeldiagram hiernaast toont de impact op de Sustainable Development Goals op basis van een Handprint Meting. Klik op een SDG voor meer informatie over de activiteiten, waarmee aan deze SDG wordt bijgedragen.