Impact op de SDG’s
Het cirkeldiagram hiernaast toont de impact op de Sustainable Development Goals op basis van een Handprint Meting. Klik op een SDG voor meer informatie over de activiteiten, waarmee aan deze SDG wordt bijgedragen.
Meedoen is niet vanzelfsprekend voor mensen die levensbreed en/of levenslang afhankelijk zijn van anderen. Maar ook niet voor degenen die hen bijstaan veelal familie, de partner of goede vrienden. Een attente, begripvolle, ondersteunende en toegankelijke sociale en fysieke omgeving is een cruciale factor in hun kwaliteit van leven en positieve...
gezondheid. Stichting knopen van de mantel heeft een totaalconcept ontwikkeld gebaseerd op de Mark_Us visie. Deze visie berust op een sociaal concept, dat geworteld is in de overtuiging dat iedereen vanuit zijn kwaliteiten kan bijdragen aan een beter leven voor eenieder in de maatschappij. We willen de sociale omgeving op een vernieuwende wijze mobiliseren. We draaien het initiatief om: vanuit een kleine initiatiefgroep van kwetsbare mensen, hun sociaal netwerk (familie, mantelzorgers of begeleiders) organiseren we aangepaste activiteiten in een gemeenschapshuis/gymzaal in de buurt. Het sociaal netwerk en andere buurt- en dorpsgenoten worden uitgenodigd om activiteiten te bedenken, te ontwikkelen en te organiseren op basis van hun talenten, hobby’s en passies. De stichting faciliteert deze lerende en ontwikkelende omgeving en de vorming van een ondernemend collectief. Door samen te komen ontstaat er meer gevoel voor, kennis van en ervaring met elkaars mogelijkheden, noden maar ook talenten. Dit zijn onze bouwstenen voor het activiteitenprogramma dat we gaandeweg als collectief ontwikkelen en organiseren. Deze opzet maakt onderdeel uit van het beoogde samenhangend pakket voor thuiswonende kwetsbare mensen en hun sociaal netwerk. Sinds anderhalf jaar komt een kleine groep jongvolwassenen en un begeleiders, 1 keer in de week in het gemeenschapshuis en de gymzaal samen. In de gymzaal wordt er aan beweegactivering en beleven in muziek (BIM) gedaan. Deze activiteiten zijn ontstaan vanuit de talenten, kennis en ervaring van hiun begeleiders. De uitwisseling is aanvullend en verrijkend voor zowel de deelnemers als de begeleiders. De jongeren hebben een toegenomen bewegingsvrijheid en worden op een leuke manier gestimuleerd om het initiatief te nemen: zij geven de maat aan en de begeleiders volgen hun ritme. Voor iedereen een win-win-win situatie. De ouders van deze jongeren zijn zeer tevreden met deze groepsactiviteit zodat er toch groepsontmoetingen mogelijk zijn, ze bij een club horen. De begeleiders hebben zichtbaar werkplezier door de afwisseling tussen werken in een 1-op-1 thuissituatie en een groepssituatie in een ruimere omgeving met meer mogelijkheden. Ze maken meer gebruik van elkaars mogelijkheden en weetjes over de jongeren. Deze opzet en benaderingswijze is ook geschikt voor andere doelgroepen. We willen een kleine groep ouderen die nu vooral thuis zitten erbij gaan betrekken. Ook hun familie en andere dorpsgenoten betrekken en ook het draagvlak vergroten. Dit doen we via persoonlijk contact, het plaatsen van berichten in de plaatselijke bladen, nieuwsbrieven ook van andere verenigingen en instanties, folders en onze website.
Het cirkeldiagram hiernaast toont de impact op de Sustainable Development Goals op basis van een Handprint Meting. Klik op een SDG voor meer informatie over de activiteiten, waarmee aan deze SDG wordt bijgedragen.