Stichting Het Boodschappenhoekje Almere

Stichting Het Boodschappenhoekje Almere is ontstaan uit de behoefte van minderbedeelde buurtbewoners, die tegen of zelfs onder de armoede grens leven. De Stichting ondersteunt deze groep door wekelijks gratis goed gevulde boodschappentassen uit te delen aan deze groep. De focus ligt op de bewoners van Almere Haven. Het gaat hierbij om gezinnen...

die tijdelijk of voor langere tijd de eindjes niet aan elkaar kunnen knopen en ondersteuning nodig hebben. De tassen zijn gevuld met verse producten en 1 keer per maand komt daar een tas met houdbare spullen bij. Meestal kort aan de datum wat de winkel niet meer mag verkopen en anders weggegooid wordt, zodat we op deze wijze ook een belangrijke schakel zijn in het voorkomen van voedselverspilling. Om ook de feestdagen iets van betekenis te laten zijn voor deze groep, delen we met kerst en Pasen speciale tassen uit met specifieke Kerst/Paas producten. De Stichting, inmiddels ruim 250 gezinnen, biedt onze hulpvragers een luisterend oor en als het nodig is sturen we mensen door naar hulpverlening of gemeente voor ondersteuning. Verder geven we de leden voedselleer. Hoe bewaar ik de verse artikelen het best, hoe kan ik ze langer bewaren (vriezen, koken, bakken, drogen, wecken, ect), tot wanneer kan ik de produkten veilig gebruiken en we bieden workshops aan. zoals bijvoorbeeld zelf zuurkool maken. We gaan uit van het feit dat het iedereen kan overkomen en dat het niet iets is waarvoor je je moet schamen. Uitdelen gebeurd in alle openheid en brengt hierdoor de mensen tot elkaar en helpt hun van het schaamte gevoel af. Iedere laatste zaterdag van de maand organiseert de Stichting een grootse rommelmarkt, waarmee we deels onze inkomsten genereren. Tevens dient de markt als verbinding met de buurt en zichtbaarheid naar onze Stichting.

Social Handprint Uitgebreid

Impact op de SDG’s

Het cirkeldiagram hiernaast toont de impact op de Sustainable Development Goals op basis van een Handprint Meting. Klik op een SDG voor meer informatie over de activiteiten, waarmee aan deze SDG wordt bijgedragen.

10

Ongelijkheid verminderen

Indicator
Effect
Aantal
Indicator
participatie stimuleren
Effect
Aantal
4.800 uren
17

Partnerschap om doelstellingen te bereiken

Indicator
Effect
Aantal
Indicator
samenwerken aan de maatschappelijke doelen
Effect
Aantal
11 partijen
12

Verantwoorde consumptie en productie

Indicator
Effect
Aantal
Indicator
voedselverspilling voorkomen
Effect
Aantal
65.000 geredde producten
Indicator
voorlichting geven over duurzame consumptie
Effect
Aantal
150 personen
Indicator
hergebruik kleding
Effect
Aantal
7.000 kg
11

Duurzame steden en gemeenschappen

Indicator
Effect
Aantal
Indicator
buurtevenementen organiseren
Effect
Aantal
1.400 personen
1

Geen armoede

Indicator
Effect
Aantal
Indicator
speelgoed uitdelen
Effect
Aantal
1.000 producten
Indicator
uitdelen consumentenartikelen
Effect
Aantal
260.000 euro
Indicator
kleding uitdelen
Effect
Aantal
3.000 kledingstukken
Indicator
financieel bewustzijn
Effect
Aantal
120 personen
2

Geen honger

Indicator
Effect
Aantal
Indicator
voedsel voor huisdieren
Effect
Aantal
10 kg
Indicator
levensmiddelen uitdelen
Effect
gezondere leefstijl
Aantal
65.000 consumenteneenheden

Ontvangen impulsdonaties

Ontvangen 22 november – 29 november

Impuls Armoedebestrijding Ronde 2

Ontvangen 27 juni – 3 juli

MAEX Impuls Flevoland 2023 ronde 2

Ontvangen 3 juni – 17 juni

Impuls Mobiliteit 2024

Dankzij de Impuls heeft de stichting een essentiële schakel aan haar bedrijfsvoering toegevoegd: een elektrische auto. Deze maakt het mogelijk om onze missie voort te zetten – mensen in armoede te ondersteunen en hun leven draaglijker te maken, waar de nood het hoogst is.