Impact op de SDG’s
Het cirkeldiagram hiernaast toont de impact op de Sustainable Development Goals op basis van een Handprint Meting. Klik op een SDG voor meer informatie over de activiteiten, waarmee aan deze SDG wordt bijgedragen.
De ANBI Stichting Onderwijsbegeleiding biedt jaarlijks ruim 400 jongeren in de leeftijd van 10-18 jaar, die zich in een maatschappelijke achterstandssituatie bevinden, kansen om zich te ontwikkelen zodat zij gelijke kansen hebben op werk en deelname aan de samenleving. Deze jongeren hebben beperkte toegang tot materiële en sociale middelen die...
nodig zijn voor een gezonde ontwikkeling, waardoor ze belemmeringen ondervinden op zowel materieel als sociaal-emotioneel gebied. Door de onderwijsbegeleiding en educatieve activiteiten wil onze Stichting bijdragen aan het verminderen van leer- en taalachterstanden, het welzijn van de jongeren en het vergroten van de kansen om hun volledig potentieel te bereiken. Dit doen we samen met diverse maatschappelijke organisaties in het netwerk rondom de (gezinnen van de) jongeren en intrinsiek gemotiveerde HBO- en WO-studenten. Door deze werkwijze creëren we daarnaast ook een meer inclusieve en bewuste samenleving. De Stichting neemt een stukje over wat thuis of op school niet goed lukt door zorg te dragen voor een warm ontvangst, oprechte aandacht en een rustige leeromgeving. De onderwijsbegeleiding wordt gegeven in kleine groepen van maximaal 5 leerlingen waardoor er veel ruimte is voor persoonlijke aandacht. De begeleiding in groepen ten opzichte van 1 op 1 begeleiding laat de jongeren zien dat zij niet de enige zijn en heeft als voordeel dat de jongeren andere sociale contacten opdoen. Individuele bijles wordt daarom alleen gedurende een korte periode gegeven bij grote leerachterstanden of hiaten. Alle leerlingen hebben een eigen mentor vanuit De Stichting waar ze maandelijks overleg mee hebben. De mentor is een belangrijke verbinder tussen ouder(s)/verzorger(s), kind en school en vervult een belangrijke rol in het veilig voelen in de onderwijsgroep. Studenten van onder andere de Universiteit Twente en Hogeschool Saxion begeleiden de onderwijsgroepen. De student ondersteunt de jongeren met hun lastige vakken, biedt structuur en besteedt aandacht aan studievaardigheden zoals planning en informatieverwerking. Ze tonen oprechte betrokkenheid en motiveren de jongeren om door te zetten. Door het kleine leeftijdsverschil is het contact tussen de begeleider en de jongere laagdrempelig en kunnen de jongeren zich aan hen optrekken. De student heeft daarmee een voorbeeldfunctie. Tegelijkertijd krijgt de student meer oog voor de kansenongelijkheid van de doelgroep in de samenleving en draagt zo bij aan een stukje maatschappelijke dienstverlening. Wij vragen een bijdrage voor het project waarbij we ons richten op het werven en binden van de studentbegeleiders die zich op vrijwillige basis inzetten voor de stichting. Dit doen we in de vorm van het ontwikkelen van een onboardings- en begeleidingsprogramma voor de begeleiders.
Het cirkeldiagram hiernaast toont de impact op de Sustainable Development Goals op basis van een Handprint Meting. Klik op een SDG voor meer informatie over de activiteiten, waarmee aan deze SDG wordt bijgedragen.