Impact op de SDG’s
Het cirkeldiagram hiernaast toont de impact op de Sustainable Development Goals op basis van een Handprint Meting. Klik op een SDG voor meer informatie over de activiteiten, waarmee aan deze SDG wordt bijgedragen.
‘Zo op het oog is De Gliphoeve een gewone kinderboerderij, waar buurtbewoners even met een konijntje of zwijntje kunnen knuffelen. Wie verder kijkt, ziet een sociale oase, middenin de Amsterdamse Bijlmer.’ (Magazine Kansfonds, december 2017) De Gliphoeve is een gezellige, laagdrempelige, groene ontmoetingsplek tussen de hoogbouw van de...
Bijlmer, die stichting WerkWijs sinds 2009, bijna 10 jaar terug, exploiteert. We zitten vlakbij de Voedselbank van Regina Mack Nack in een buurt waar lang niet iedereen zelfredzaam is, waar de maatschappelijke participatie niet hoog is en waar de sociaal-economische positie van de meeste bewoners bedroevend laag is. Er wonen veel jongeren die opgroeien in een kwetsbare situatie. Dit wordt o.m. veroorzaakt door het lage opleidingsniveau van de ouders, het hoge aantal minima huishoudens, immigratieproblematiek en het hoge aandeel eenoudergezinnen. Hier vangen we zeven dagen per week de buurtkinderen op, maar we zijn er ook voor de ouderen, gaan zo nodig mee naar de dokter of doen hun boodschappen. Daarnaast begeleiden we stagiaires (niveau 1 t/m 4), jongtaakgestraften en jongeren en (jong)volwassenen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Op dit moment hebben we 5 reguliere stageplekken, 15 maatschappelijke stageplekken, 25 arbeidsmatige dagbestedings-/leerwerkplekken voor jongeren en (jong)volwassenen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast hebben we 10 vrijwilligersplekken, en 10 jongtaakgestraften op jaarbasis. We zijn openbaar terrein, middenin het leven en toch kleinschalig en veilig. Buurtbewoners noemen ons niet voor niets een veilige haven en zien ons als hun achtertuin. We hebben verschillende dieren, een speeltuin, een levensgroot dambord, een sjoelbak en allerlei bordspelletjes, een tafeltennisspel, een bibliotheekje en een pannenkoekenhuis met terras, gerund door leerwerkbedrijf Sweet Store. Op de boerderij hebben we een variëteit aan werkervarings-mogelijkheden, in groen, dierverzorging, schoonmaak, tweedehandswinkeltje, horeca en techniek (onderhoud en seriematig productiewerk). Daarbij doet iedereen naar vermogen mee, ook bij het organiseren van activiteiten en evenementen voor en met de buurt, zoals gratis ponyrijden voor kinderen uit de flats, een midgetgolftoernooi, dierlessen, huiswerkbegeleiding, de maandelijkse bingo met een maaltijd, een uitje naar het Paardenkamp in Soest, een moestuinproject met buurtbewoners, en samen eten van de oogst. Op ons terrein hebben we een wereld gecreëerd waar iedereen meetelt en meedoet, iedereen helpt elkaar, praat met elkaar en zet zich in voor de omgeving. Onze dieren en het groen hebben een rustgevende werking en dragen bij aan de leefbaarheid van de wijk. We zijn een erkend leerwerkbedrijf en een door de gemeente erkende sociale firma. In 2013 ontvingen wij een Kroonappeltje van het Oranjefonds als mooiste sociale initiatief van Amsterdam, in 2016 kwam de Koning met de Burgemeester bij ons op bezoek, en in 2017 waren wij een van de prijswinnaars in de ING Campagne Help Nederland Vooruit.
Het cirkeldiagram hiernaast toont de impact op de Sustainable Development Goals op basis van een Handprint Meting. Klik op een SDG voor meer informatie over de activiteiten, waarmee aan deze SDG wordt bijgedragen.