Een eenvoudig sociaal jaarverslag voor musea

In de museumwereld ontstaat een nieuwe vorm van sponsoring: maatschappelijk aandeelhouderschap, ook wel ‘waardehouderschap’. Deze constructie maakt niet alleen de maatschappelijk impact van het museum meetbaar, maar meet ook de impact van het sponsorgeld. In een snelle digitaliserende tijd is het moeilijk voor musea om zichtbaar te zijn en de waarde die ze toevoegen aan de maatschappij inzichtelijk te maken voor belangrijke stakeholders. Social Handprint helpt musea om voldoende subsidies en sponsoren aan te trekken.  

Hoe doen we dit?
Op basis van een laagdrempelige en compacte impactmeting van jouw organisatie wordt een unieke Social Handprint gemaakt, die direct laat zien op welke van de 17 SDG’s (Sustainable Development Goals) een museum impact maakt. Bekijk hier een voorbeeld van zo’n rapport:  

Wat kun je met dit rapport?
Je krijgt inzicht in de waarde die jij levert op de 17 SDG’s (Sustainable Development Goals). Hiermee heb je een belangrijk document in handen dat de waarde toont van jouw museum; Musea die al een Handprint Meting hebben gebruiken de Handprint Meting om eenvoudig verantwoording af te leggen of juist om sponsoren of donateurs aan te trekken. Sommige musea noemen dit al hun waardehouders.  

Voor musea is het belangrijk om te laten zien dat ze vaak veel meer waarde leveren dan alleen voor hun bezoeker, ze leveren waarde aan de omgeving, buurten, wijken en werknemers. 

Veel musea stimuleren op geven les aan jeugd, stimuleren maatschappelijke discussie, organiseren culturele activiteiten of informeren over verduurzaming.  Al deze activiteiten leveren waarde in de lokale samenleving en zijn dus te zien in de Social Handprint.  

Social Handprint biedt jou een laagdrempelige manier om impact inzichtelijk te maken. Aan de hand van een vragenlijst krijg je snel een beeld van jouw impact op verschillende sociale en duurzame indicatoren. Naast de sponsoren en donateurs die je aantrekt en tot waardehouder kunt maken, kun je met je Social handprint nieuwe medewerkers en bezoekers aantrekken. Met een Social Handprint trek je niet alleen sponsoren en donateurs aan, ook voor bezoekers en nieuwe medewerkers zal je museum in de aandacht komen te staan. 

“Met deze meting kunnen we sturing geven aan de meerwaarde die we creëren voor de maatschappij. We zetten onze missie en doelstellingen om naar meetbare waarden.”

Museon Omniversum

Meerdere musea hebben al een eigen Handprint Meting, die hen helpt organisatiedoelen te realiseren. Dit helpt in het realiseren van de doelen. Zo geeft Discovery Museum aan dat het in de ontwikkeling van alle activiteiten uitgaat van de Sustainable Development Goals (SDG’s), zoals die door de Verenigde Naties zijn opgesteld als wereldkompas voor een socialere en duurzamere aarde. De Social Handprint sluit hier naadloos op aan. 

“In de ontwikkeling van alle activiteiten gaat Discovery Museum uit van de Sustainable Development Goals (SDG’s), zoals die door de Verenigde Naties zijn opgesteld als wereld kompas voor een socialere en duurzamere aarde.”

Visserijmuseum Termunterzijl heeft met de Handprint Impuls zonnepanelen kunnen financieren : ” Samen met onze hybride warmtepomp, kunnen we zo de energiekosten van het museum behoorlijk reduceren. Dat geeft ons de financiële ruimte om onze collectie en inrichting van het museum uit te breiden. 

Musea en de Handprint Meting in de actualiteit

Artikel van 17-3-2024 in het Financieel Dagblad:
Musea ruilen sponsoren in voor ‘maatschappelijke aandeelhouders’- artikel in FD 17-3-2024

Lees hier het volledige artikel uit het FD.

Hoe werkt de Social Handprint? 

De Social Handprint visualiseert en monetariseert de positieve bijdrage van een organisatie aan de Sustainable Development Goals (SDG’s). Met de Social Handprint laat je zien wat je doet, en wat daarvan het maatschappelijk rendement is. 

Om de Social Handprint van jouw organisaties te maken, nemen we je mee door een vragenlijst waarin je laagdrempelig alle (interne en externe) activiteiten kunt aanvinken die invloed hebben op een duurzame en sociale samenleving. De activiteiten die jouw organisatie uitvoert worden gekoppeld aan indicatoren. Deze activiteiten kunnen zowel effect hebben op jouw organisatie en de medewerkers als op de samenleving of onderdelen daarvan. De waardering wordt in euro’s getoond aan de organisatie die de Social Handprint aanmaakt. Op de website wordt de waarde in euro’s niet getoond. 

Deze impactwaarde is het totale bedrag dat belanghebbenden tezamen besparen of in regulier economische termen bereid zouden zijn te betalen voor dergelijke diensten en effecten. Dit bedrag is een indicatie gebaseerd op externe bronnen, zoals MKBA’s, wetenschappelijke onderzoeken, landelijke gemiddelden en maatschappelijke prijslijsten. De daadwerkelijke waarde van een specifieke situatie kan daarom afwijken van deze indicatie. 

Wat heb ik aan een Social Handprint? 

De Social Handprint laat de positieve afdruk van jouw organisatie op de werelddoelen zien. Je kan de Social Handprint gebruiken:  

  • als impactmeting: geeft goed inzicht in de maatschappelijke prestatie van je organisatie en hoe daarop te sturen (= impact managen); 
  • als verantwoording voor subsidies en donaties; 
  • als voorwaarde voor een Impulsaanvraag; 
  • als onderdeel van je jaarverslag; 
  • bij aanbestedingen en een eventuele social return verplichting; 
  • naar medewerkers en ketenpartners om te laten zien hoe je aan werelddoelen bijdraagt.

Hoeveel kost de Social Handprint?

Bij de kosten zijn inbegrepen: 1 jaar toegang tot je eigen dashboard, Handprint Metingen en de Impuls (Impact donaties)

Voor maatschappelijke (burger)initiatieven/ kleine goede doelen kleiner dan 10 betaalde medewerkers kost de Social Handprint €50 (ex btw).

Voor organisaties tot 10 betaalde medewerkers €450 (ex btw)


Voor organisaties van 10 tot 50 betaalde medewerkers kost de Social Handprint €900 (ex btw)

en voor organisaties groter dan 50 betaalde medewerkers kost de Social Handprint €1.500 (ex btw.).

Daarnaast is het mogelijk om ondersteunende begeleiding in te kopen voor €250 (ex btw).

Bekijk onze pagina over de Handprint Meting voor meer informatie.

Hoeveel tijd kost het gemiddeld om een Social Handprint te maken?

De benodigde tijd is sterk afhankelijk van de grootte en aard van je organisatie, de beschikbaarheid van de gegevens en het aantal personen dat de vragenlijst invult. Een reële inschatting komt uit op 2 tot 5 uur. Maatschappelijke initiatieven hebben in de regel veel minder tijd nodig dan bedrijven.